musicians from across europe – music without borders

http://pimvelthuizen.com

WIm Vos

Wim Vos (1957) studeerde slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium bij Frans van der Kraan. Daarna volgden cursussen bij o.a. Bob Becker (USA), Abraham Adzenyah (Ghana), Aly NDiaye Rose (Senegal) en Venancio Mbande (Mozambique). Nog tijdens zijn studie richtte hij, samen met drie medestudenten, de Slagwerkgroep Den Haag op. Met dit ensemble trad hij op in vele nieuwemuziekfestivals: Witten, Donaueschingen, Baden Baden, Holland Festival, Parijs, etc. Vele premières van o.a. Stockhausen, Kagel, Boerman en Reich werden in nauwe samenwerking met de componisten verzorgd. Naast Slagwerkgroep Den Haag was en is hij ook actief in diverse nieuwe muziek ensembles zoals het ASKO en Schönberg Ensemble en Ensemble Modern waarmee hij op vele belangrijke Europese podia stond.

 

Hij was zes jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest en nadien nog vijftien jaar aan het Residentie Orkest. Met laatstgenoemde orkest trad hij enkele malen als solist op in werken van HK Gruber, Maki Ishii, Toru Takemitsu en Marijn Simons. Met de componist Gerard Brophy werkte hij nauw samen bij de totstandkoming van de partituur Yo yai pakebi, Man mai yapobi. Dit werk, dat in 2000 in première ging, diende in 2004 als de muziek bij de succesvolle jubileumvoorstelling Synergy van het Residentie Orkest en het Nederlands Dansthteater.

 

Met de groep Anumadutchi, die hij in 1990 oprichtte maakte hij verschillende studie- en concertreizen naar Afrika. Van de laatste reis, naar Mozambique, maakte Frank Diamand de documentaire Keep the timbila playing, die te zien was op het filmfestival van Rotterdam en op de Nederlandse televisie. Anumadutchi was een van de eerste Nederlandse ensembles dat een optreden verzorgde in de vermaarde Proms serie in de Royal Albert Hall. Daarnaast ontving de groep eervolle uitnodigingen van onder andere de wereldtentoonstelling in Sevilla, de Olympische Spelen in Atlanta, de Biennale van Brisbane en het Festival van Mexico City.

 

Al vanaf het begin van zijn carrière was hij actief als docent aan het Koninklijk Conservatorium.

 

Momenteel is hij artistiek coördinator van de NJO Orkest en Ensemble Academie.

meet our members

SUBSCRIBE TO our:

Follow us on:

Latest facebook posts

New European Ensemble is supported by Fonds Podiumkunsten (from 2017) and the city of The Hague